עבודת גמר (תזה)

כתיבת והגשת עבודת גמר

  1. עבודת הגמר תוגש כ-PDF בעברית או באנגלית. במקרה של הגשת העבודה בעברית, יש להקפיד ככל הניתן על שימוש במושגים בשפה העברית. אם אין מונח מקובל בעברית ייכתב המושג בשפה האנגלית (יש להימנע משימוש במונחים לא מקובלים בעברית). ניתן להגיש את העבודה בשפה האנגלית על פי רצון התלמיד ובהסכמת המנחה/ים. בכל מקרה, תכלול העבודה דפי שער ותקצירים גם בעברית וגם באנגלית.

    כדי להבטיח את האיכות הלשונית של העבודה, איכות הכתיבה תיבדק בקפדנות. עבודה ברמת כתיבה נמוכה, תוחזר והתלמיד לא יוכל להיבחן עליה עד שתתוקן. במקרה שהתלמיד אינו שולט באופן מלא בשפת הכתיבה מומלץ למסור את העבודה לעריכה לשונית לפני הגשתה.  
  1. סדר הכתיבה ועריכת העבודה יהיה כדלהלן:

עמוד 1: דף השער בעברית – לפי הדוגמה בסעיף הבא "דוגמת דף שער".

עמוד 2: דף שער באנגלית – לפי הדוגמה בסעיף הבא "דוגמת דף שער".

אם העבודה נכתבת באנגלית, יתחלף סדר דפי השער (עמודים 1 ו- 2). אם העבודה תוגש כעותק קשיח בעברית, יודפס דף השער בצד הקדמי בשפה העברית ובצד האחורי בשפה האנגלית (ולהיפך במקרה של כתיבת העבודה באנגלית).

עמוד 3: "עבודה זו נעשתה בהדרכת ..." לפי הדוגמא בסעיף הבא "דוגמת דף שער".

עמוד 4: עמוד תודות

החל מעמוד 5 יופיעו הסעיפים הבאים:

תקציר של 1-2 עמודים בשפה העברית.

תקציר של 1-2 עמודים בשפה האנגלית. התקציר באנגלית יהיה תרגום נאמן ככל האפשר של התקציר בעברית. אם העבודה תוגש כעותק קשיח, יודפס התקציר באנגלית בצד האחורי של העבודה, בהמשך לדף השער באנגלית (הדפים באנגלית יסודרו כך שפניהם פונים לצד האחורי של העבודה).

רשימת קיצורים (אם רלוונטי)

תוכן עניינים (יש למספר את עמודי העבודה החל מהמבוא ועד סוף רשימת הספרות).

מבוא – רקע מדעי, המוטיבציה למחקר, מטרות המחקר וההשערות שנבחנו.

חומרים ושיטות – יש לפרט את השיטות ולתת הסברים מפורטים כתובים כטקסט ולא בצורת "מתכונים". יצוינו שמות החומרים ששימשו בעבודת הגמר ומאיזה חברות ניקנו (שם החברה, עיר, ארץ). בדומה יפורט המכשור בו נעשה שימוש במחקר (שם החברה, עיר, ארץ). האם רלוונטי, יינתן הסבר מפורט על המבחנים הסטטיסטים שנערכו.

תוצאות – יש לתאר מגמות בתוצאות שהתקבלו, תוך הפנייה לאיורים (גרפים, תמונות, תרשימים וכו') וטבלאות שילוו בכותרות מפורטות (מתחת לאיור ומעל לטבלה). נא להקפיד על כיתוב מדויק של כתוביות הצירים (בעברית או אנגלית), למספר (1, 2, 3 ...) את האיורים והטבלות על פי סדר ההפניה אליהם בגוף העבודה, ולערוך מבחנים סטטיסטיים מתאימים לכל תוצאה שמציגים (באם רלוונטי). ניתן להוסיף לפרק התוצאות קטעים קצרים של דיון, על פי המקובל בספרות המדעית בתחום המחקר.

דיון – הדיון יכלול סינתזה של הממצאים והקשרם לידע הקיים בתחום. ניתן להתחיל את הדיון בפסקה המסכמת את הממצאים העיקריים. במידה ולא נעשה בפרק התוצאות, יש להסביר את התוצאות ולדון במשמעותם בהשוואה לממצאים קודמים מהספרות. מומלץ גם לתאר את מגבלות המחקר ואיך ניתן לפתור אותן. הדיון יסתיים בפסקה של מסקנות, הכוללת השלכות אפשריות של הממצאים לתחום המחקר.

רשימת ספרות – יש להיצמד לתבנית ציטוטים הכוללת את שמות כל המחברים, שנת הפרסום, כותרת המאמר, שם מלא של כתב העת, מספר הכרך ומספר העמודים או המאמר. ספרים ופרקים בספרים יצוטטו באופן דומה. יש לשמור על פורמט אחיד בציטוט המקורות. רשימת המקורות תהיה לפי סדר א"ב של שם המשפחה של המחבר הראשון. מקורות בעברית יצוטטו בנפרד ממקורות באנגלית.

  1. היקף עבודת הגמר: כתיבת עבודת הגמר תהיה עניינית ותמציתית והיקפה לא יעלה על 60 עמודים, כולל רשימת הספרות (לא כולל נספחים של איורים, טבלאות מורחבות ונתונים גולמיים). העבודה תודפס בגודל פונט 12, רווח 1.5. יש להוסיף שוליים משני הצדדים, ובראש ובתחתית העמוד של 2.2 ס"מ.
  1. העבודה תימסר למנחה/ים לעיון ובדיקה. על המנחה/ים לאשר את הגשת העבודה או להחזירה לתיקונים בתוך חודש ימים מהיום בו קיבל אותה.

 

שיפוט עבודת גמר

  1. התלמיד ימסור את העבודה כ- PDF יחד עם אישור המנחה/ים למזכירות החוג. בתוך שבועיים מקבלת העבודה ימנה ראש החוג 2-3 בוחנים, בהתייעצות עם המנחה/ים. בכל מקרה של חוסר הסכמה בין ראש החוג למנחה/ים לגבי זהות הבוחנים, יפנו הצדדים לסגן הדיקן להוראה למציאת פתרון מוסכם.

    במידה שמנחה/י העבודה ממוסד(ות) אחר(ים), לפחות בוחן אחד חייב להיות מסגל הפקולטה. במידה שלא יימצא בוחן כזה, ינמק זאת ראש החוג במכתב המופנה לוועדת ההוראה.
  1. מיד לאחר מינוי הבוחנים על ידי ראש החוג תדאג מזכירות החוג להפיץ את עבודת הגמר בין כל השופטים (מנחים ובוחנים) יחד עם שאלון הערכה.
  1. השופטים יעיינו בעבודה, ימלאו את שאלון ההערכה, ויעבירו אותו באופן חשאי ליו"ר הבחינה (ראה נהלי "בחינת גמר"). הציון על עבודת הגמר יימסר ליו"ר הבחינה לפני קיום הבחינה (לא תתקיים בחינת גמר ללא קבלת הציונים על העבודה). הציון על העבודה יינתן על פי הקריטריונים הבאים:
     
    קריטריון ציון
    עבודה שאיננה ראויה לתואר מוסמך עד 69
    עבודה שראויה לתואר מוסמך, אך איננה מראה על יכולת לבצע עבודת מחקר לדוקטור 70-84
    עבודה שראויה לתואר מוסמך, מראה על יכולת לבצע עבודת מחקר לדוקטור 85-89
    עבודה טובה מאד הראויה לתואר מוסמך, ויש בה תרומה מקורית של התלמיד, שעשויה להתבטא במאמר בעיתון מדעי הכולל שיפוט 90-94

    עבודה מעולה מבחינת איכות המחקר והכתיבה, הראויה לתואר מוסמך, הכוללת תרומה מקורית ובולטת במיוחד של התלמיד. תוצאותיה של עבודה זו יכולות להוות בסיס למאמר מדעי בעיתון מוביל בתחום ובלבד שהעבודה הוגשה תוך 5 סמסטרים מתחילת לימודי תואר מוסמך

    95-100
    ציון עבודת הגמר ייקבע בין המנחה/ים (50%) לבין הבוחנים (50%). ציון "מעולה" בעבודה – 95 לפחות – יינתן רק בהסכמת כל השופטים ויהיה מנומק. הציון שניתן על ידי כל אחד מהשופטים חייב להיות לפחות 95, אחרת יינתן הציון 94 לכל היותר.
  1. חיסיון - ניתן להגדיר עבודת גמר כ"חסויה", ולגנזה באופן זמני על פי הכללים שלהלן:
  • היוזמה להגדרתה כ"חסויה" תהיה של המנחה/ים, בעקבות פניה של הגוף המסחרי המממן את המחקר, ו/או משום שהתגלו בה ממצאים בעלי ערך בטחוני או מסחרי.
  • המנחה/ים יפנה/ו בקשה בעניין לסגן דיקן להוראה באמצעות המזכירות ההוראה של הפקולטה.
  • אם תאושר הבקשה, יוחתמו התלמיד, ראש החוג והבוחנים על הצהרת סודיות.
  • התלמיד ימסור לראש החוג מספר עותקים קשיחים של העבודה כמספר הבוחנים, והעותקים יוחזרו לו בתום הבחינה.
  • לאחר הבחינה יעביר התלמיד עותק אחד של העבודה הסופית לראש החוג.
  • ראש החוג יעביר למזכירות את העותק שקיבל עם ציון הבחינה למשמרת במזכירות.
  • החיסיון יוסר לכשהמנחה/ים יודיע/ו למזכירות על ביטולו. עם הסרת החיסיון יעביר התלמיד או המנחה/ים קובץ PDF למזכירות כדי שיופץ כמקובל.

הערה: תלמיד החייב עבודת גמר בלבד יירשם כמקובל לקורס "עבודת גמר" – 71100. פטור מהנ"ל מי שמסר למזכירות אישור של ראש החוג על כך שמסר לו את עבודת הגמר מוכנה לשיפוט עד 31 בדצמבר. חריגה מרצף זמנים זה תחייב את התלמיד בהרשמה ללימודים ובתשלום שכ"ל עבור "עבודת גמר" כנ"ל.