check
5.4 קורסים על-חוגיים | סטודנטים - לימודים ונהלים

5.4 קורסים על-חוגיים

5.4.1 קורסי אבני פינה

תוכנית אבני פינה הינה תוכנית לימודים אוניברסיטאית חדשה המציעה קורסים להרחבת דעת לקהל הסטודנטים של האוניברסיטה העברית. תלמיד האוניברסיטה לתואר בוגר חייב למלא חובותיו במסגרת תכנית "אני פינה".

בפקולטה לחקלאות התוכנית מציעה קורסים בתחומים מדעי הרוח והחברה. רבים מקורסי התוכנית הם ייעודיים ונבנו במיוחד כקורסי אבני פינה לתוכנית. חלק מהקורסים הם קורסים ותיקים, שנועדו מלכתחילה לתלמידי פקולטה או חוג מסוימים, נמצאו מתאימים גם לתוכנית החדשה וייפתחו לתלמידים מפקולטות אחרות.

התוכנית מבוססת על חלוקת תחומי הדעת באוניברסיטה לשלושה: תחום המדעים הניסויים; תחום הרוח; תחום החברה. תלמיד לתואר בוגר הלומד בחוג/ חוגים מתחום דעת אחד מהשלושה ילמד קורסים מתוכנית אבני פינה משני התחומים האחרים. תלמיד לתואר בוגר הלומד בחוגים משני תחומי דעת ילמד קורסים מתוכנית אבני פינה מתחום הדעת השלישי.

 5.4.2 היקף הלימודים בתכנית זו יהיה 4 נ"ז בכל תחום ידע שהתלמיד לא לומד בו, אלא אם הוחלט על ידי רקטור האוניברסיטה לתת פטור (חלקי או מלא, זמני או קבוע) למסלולי לימודים מסוימים. על כל תלמיד לבדוק חובותיו האקדמיים בלימודי אבני פינה באתר התכנית http://ap.huji.ac.il

5.4.3 הציון בקורסי אבני פינה ייחשב בממוצע הסופי הכללי של התואר, אך לא בממוצע החוגי. החל משנת הלימודים תשע"ה, ציון "עובר" בקורסי אבני פינה הינו 60 (בקורסים שהתקיימו לפני שנת תשע"ה, ציון עובר נקבע על פי הנהוג בפקולטה הנותנת את הקורס).

30112 מבאך עד הביטלס: מוסיקה בתרבות המערבית המערבית – ד"ר נעמה רמות
סמסטר ב':2ה'
דיון במוסיקה קלאסית מהמאה ה 18 ועד למאה ה 20, מבאך ועד לביטלס. התבוננות במוסיקה כחלק מתרבות המערב מתוך הקשרים אמנותיים, מדעיים ופוליטיים, בנושאים הבאים: מאפייני סגנונות מוסיקליים; מוסיקה - גוף ונפש; היוצר כפרט ומייצג תקופה; מוסיקה ואמנות; מזרח ומערב במוסיקה; תיאטרון מוסיקלי; הביטלס והשפעת המוסיקה הקלאסית. גישה רב תחומית על בסיס האזנה ליצירות מופת ומושגי יסוד בחשיבה המוסיקלית.

15177 סוגיות פילוסופיות על החיים ומה שבתוכם: משמעות, אושר וערך- ד"ר שמעון אזולאי
סמסטר א': 2ה'
שאלת בחינת החיים ובחירת הנתיב לחיים הראויים מלווה את הפילוסופיה והתרבות מראשיתם. סביב שאלה זו מתרכזים מושגים שונים ושאלות שונות אשר לכולם מטען פילוסופי עשיר: שאלת האושר ומובנו, שאלת האפשרות לקיומם של חיים בעלי משמעות, מעמד המוות והיחס לסופיות האנושית, שאלת ערך החיים ועוד. פעמים רבות שאלות ומושגים אלו עטופים בבלבול אינטלקטואלי ואף מוסרי. מטרת הקורס היא להציב מושגים אלו במרכז הדיון, להבהיר את מהותם ואת משמעותם בשדה הרחב יותר של החברה, התרבות וההיסטוריה. שאלות אלו זכו וזוכות להתייחסות ומענה ממגוון נקודות מבט: דתית, מדעית, אומנותית. הקורס מבקש להציע את נקודת המבט הפילוסופית לשאלות אלו, ואת גלגוליהן לאור ההיסטוריה של הפילוסופיה. לפיכך, הוא מזמן מפגש עם הוגים מתקופות שונות – החל מסוקרטס, אפלטון ואריסטו וכלה בהוגים בני זמננו. במקביל, הוא מזמן מפגש עם ההקשר התרבותי-היסטורי-חברתי בו הם נטועים. אולם, מעבר לניתוח הפילוסופי על שלל מרכיביו, הנחת היסוד של הקורס היא שהשאלות הגדולות של הפילוסופיה והתשובות המרכזיות של ההוגים לשאלות אלו ממשיכות להדהד גם היום בתרבות ובתודעת היומיום. חלק מרכזי מן הקורס הינו לחשוף הדהוד זה ולהעמיד אותו לבחינה ודיון.

17172 השירה העברית החדשה: הסטוריה, פואטיקה ותרבות - פרופ' אריאל הירשפלד
סמסטר ב':2ה'
הקורס יעסוק בפואטיקה של השירה העברית החדשה, למן 1888 ועד ימינו, תוך התייחסות לתהפוכות ההיסטוריות, ולשינויים הפואטיים וההיסטוריים בשירה העברית לדורותיה.

71251 מבוא להיסטוריה ולפילוסופיה של המדע - מר נתי קופפר
סמסטר א'/סמסטר ב':2ה'
בקורס זה נבקש להתבונן על העשייה המדעית "מבחוץ" באמצעות שילוב של סקירה היסטורית של תולדות המדע בעיון הפילוסופי אודות טיבו ומהותו של מבנה וצורת התפתחותו של המחקר המדעי. הווה אומר, שדיוננו האנליטי במטא-מדע (הפילוסופיה של המדע) יהיה שזור בדוגמאות היסטוריות.
מטרת קורס זה להקנות לעוסקים במחקר המדעי פרספקטיבה היסטורית הכוללת מבט מכליל ומקיף יותר אודות האופנים בו בני-אדם הבינו מהו מדע ומהו מטרותיו במהלך הדורות, כמו גם כלים אנליטיים ומושגי-יסוד פילוסופיים בחקר טיבו ומהותו של סוג זה של חקירה, על יתרונותיו ומגבלותיו.

71264 פרקים נבחרים במדעי התזונה – ד"ר לימור בן יעקב
סמסטר ב':2ה'
הקורס נועד להקנות נקודת מבט מקיפה על תחומים מרכזיים בנושאי מ טבטליזם ותזונת האדם. במהלך הקורס הסטודנטים ילמדו תהליכים בסיסיים במטבוליזם ובפסיולוגיה של השמנה ויסודות מדעי התזונה, תוך הבנת העקרונות הבסיסיים החשובים במצבי בריאות וחולי. לצורך כך, הקרוס יכלול הרצאות במגוון נושאים רלוונטיים, כגון: הצרכים התזונתיים של האדם הבריא בתקופות נבחרות לאורך מעגל החיים, הרכב המזונות, הקשר שבין תזונה ומחלות הקשורות לעודף או למחסור תזונתי (כגון השמנה, סוכרת, אנורקסיה, סרטן). הקורס יעסוק במאזן האנרגיה בגוף, אשר נמצא בבסיס הטיפול הרפואי בהשמנה וכן גם בחשיבות הפעילות הגופנית. הקורס יחשוף את הסטודנטים למושגי יסוד ולמחקרים בינלאומיים בתזונה.

71273 מחברה מתועשת לחברה דיגיטלית – ד"ר ע' היילברונר
סמסטר ב':2ה'
בכוונת הקורס לתת בידי התלמיד כלים ראשוניים להבנת המושגים "ציביליזצייה", "תרבות" וחברה מערבית" מן הפריזמה ההיסטורית . במרכז הקורס ידונו אירועים, תהליכים ומושגים מרכזיים שליוו את התרבויות המערביות למן הולדת ישו ועד המאה ה- 20 . הדבר יעשה על ידי דיון בתופעות תרבותיות וחברתיות שעצבו את העולם בו אנו חיים כעת